Training

Wat is beter: Egym of krachttraining

Het is een enorme hype aan het worden, de Egym. Er zit altijd een mooi verhaal achter, maar is het wel zo effectief? Of is het misschien wel nog effectiever dan de ouderwetse methoden? Hoe werkt de Egym en wat zijn de voordelen? Welke beperkingen kent het en waar kan jij het beste voor kiezen op de lange termijn? Dat zijn allemaal vraagstukken die we in deze blog voor je gaan doornemen! 

 

Wat is beter om af te vallen?

Wat mij opvalt aan de Egym is dat er veel beloftes worden gedaan als je z’n programma start, maar kunnen deze worden waargemaakt met de Egym? Een simpel voorbeeld is het afvallen. Er is namelijk geen enkele trainingsmethode die er specifiek voor zorgt dat je afvalt. Afvallen is namelijk een kwestie van wat gooi je in je lichaam t.o.v. wat verbruikt je lichaam. Stel jouw doel is om 20 kilo permanent kwijt te raken, tuurlijk helpt meer bewegen dan, maar hoeveel? Laten we zeggen dat 2x per week Egym zo’n 600 kcal per week extra verbruikt, oftewel 1 maaltijd per week. Dit zal je iets helpen, maar geen 20 kilo. In dit geval zal je dus meer moeten doen dan alleen je rondje Egym. 

 

Maar hetzelfde geldt hierin voor krachttraining. Het verbruik van krachttraining en Egym is vergelijkbaar. Beide zullen je dus niet helpen om specifiek af te vallen. Wat helpt dan wel? Aan de slag gaan met je voeding i.c.m. meer sporten en een frequenter beweegpatroon. 

 

Wat helpt beter om fitter te worden? 

Is de E-gym effectief om fitter te worden? Als je totaal niet fit bent, dan is het antwoord ja. Dit is een beetje kort door de bocht omdat fitheid ook een vaag begrip is. Als je nooit aan sport hebt gedaan en je gaat meer bewegen, dan word je fitter. Of dit nou Egym, krachttraining, padel of voetbal is maakt dan niet uit. Dat je je fitter gaat voelen is een feit. Wij zien fitheid zo: je bent in staat om alles te doen wat een week van je vraagt zonder beperkingen, dan ben je fit. Ook hier is het dus een kwestie van hoe fit je moet worden. Doe je op een dag weinig en vraag je weinig van je lichaam, dan kan de E-gym prima geschikt zijn. 

 

Maar wil jij dagen in de tuin werken, heb je zwaarder werk of een fysiek uitdagende sport dan ga je waarschijnlijk tekort komen op een Egym. Laten we als voorbeeld nemen dat je een dag gaat helpen verhuizen. Hier moet je in allerlei onmogelijke houdingen tillen, boven je macht, alles beweegt alle kanten op. Dit heb je nooit getraind omdat alle machines altijd vast zitten. Alles is altijd zo perfect voor je ingesteld, maar in werkelijkheid maak je dit nooit mee. Een zware verhuisdoos is niet perfect, het gewicht is niet evenredig en de plank is niet op de ideale hoogte. Simpel gezegd is Egym in dit geval te beperkt om echt effectief te zijn. Ja, het helpt je iets fitter te worden, maar het heeft zijn beperkingen en er zijn vele methoden om meer resultaat te behalen. 

 

Waar wordt je sterker van?

Om hier een goed antwoord op te geven moeten we eerst bekijken hoe kracht werkt. Kracht is namelijk niet iets wat alleen vanuit de spieren komt. Kracht is een neurologisch systeem. Kracht komt dus vanuit je hersenen, de aansturing naar de spieren wordt dus sterker. Daarom werkt het ook erg specifiek, waar je op traint wordt je sterker in. Met zowel de E-gym als functionele kan je dus kracht opbouwen, maar wat is de meest efficiënte kracht? Het nadeel aan een Egym is dat het een kant en klare beweging is. Laten we de leg press als voorbeeld nemen. Je wordt sterk in het wegduwen van een plaat terwijl je zelf zit. Hoe vaak moet je dit doen in het dagelijks leven? Daar tegenover staat bijvoorbeeld een goblet squat. Dit is een squat waarbij je door je knieën zakt met een gewicht voor je borst. Zo wordt je dus sterker in het opstaan met iets in je handen, dat zijn bewegingen die je dagelijks maakt. 

 

Om deze reden zal functionele krachttraining je dus nuttiger sterk maken. Je zal meer merken van de kracht die je opbouwt en de lange termijn kansen zijn wat groter doordat je meer variabelen kan aanpassen. Een machine is een machine, die kan je zwaarder of lichter doen. Je komt vanzelf op een punt dat de stap van 5kg te zwaar is, maar je huidige gewicht te licht, wat nu? Met krachttraining kan je de bewegingsuitslag vergroten, meer stabiliteit toevoegen of kleine stapjes maken van 0,5kg. 

 

Wat is gezonder? 

Ook hier is weer de vraag wat is gezondheid. Als we ze even over 1 kam zou je qua spiergroei zeker het eerste halfjaar in theorie hetzelfde kunnen bereiken. Iets dat helpt voor spiergroei is per definitie beter voor je gezondheid. Spiergroei helpt het tegengaan van het ouderdoms proces, sterkere gewrichten, betere hormoonbalans, betere hersen kwaliteit, kleinere kans op chronische aandoeningen en een betere hart- long functie. Beide zijn dus wat betreft spiergroei gezond. 

 

Het verschil zit hem vooral in de beperktheid van de Egym. Zoals eerder benoemd is een Egym nou eenmaal niet functioneel. Dat betekent dat de bewegingen die je traint niet dezelfde meerwaarde hebben als bij functionele krachttraining. Daarbij heeft elk gewricht veel verschillende functies, die worden niet allen behandelt met de Egym. Daardoor zullen jouw spieren, gewrichten en pezen beter all-round ontwikkeld zijn met functionele krachttraining. Bij functionele krachttraining kan je in elke beweging trainen en het gewicht beweegt altijd los. Hierdoor train je ook altijd actieve stabiliteit en gebruik je je core meer dan bij een Egym. 

 

Wat is makkelijker om mee te beginnen? 

Zoals je leest heeft functionele krachttraining tal van voordelen, maar waarom doen zo weinig mensen het dan? Dat zit hem vooral in het feit dat functionele krachttraining veel lastiger is om mee te beginnen. Moeilijk om mee te beginnen, moeilijk om goed te doen en lastig om de juiste stappen te nemen. Het is dan ook niet aan te raden om zomaar te beginnen met krachttraining. Zorg dat je voordat je begint je een goede trainer of online coach in de armen neemt, of dat je je verdiept in de oefeningen en trainingsprincipes. Anders is het gedoemd te mislukken. 

 

De Egym daarentegen is een stuk makkelijker om mee te starten. Doordat het redelijk recht toe recht aan is en de machines jouw standen en gewichten onthouden is het laagdrempelig om mee te beginnen. Vrijwel altijd krijg je de eerste keer uitleg over hoe het werkt en laat de machine zien op welk tempo jij moet bewegen. 

 

Wat heeft meer lange termijn effect? 

Binnen de fitness kennen we het mooie principe genaamd: reversibiliteit. Dit betekent omkeerbaarheid, dat wil zeggen: Alles wat je doet om resultaat te behalen is wat je moet blijven doen om het resultaat te behouden. Beide hebben een lange termijn effect zolang je het blijft doen. 

 

Dan is het vooral de vraag, hoe fit en sterk wil je worden. De Egym kent zijn beperkingen voor lange termijn progressie. Het is een beperkt aantal machines, die je voor de rest van je leven moet blijven doen om de geboekte progressie vast te houden. Daarnaast is op een gegeven moment het niet meer mogelijk om nog stappen te zetten binnen die oefeningen (wet van de verminderde meeropbrengst). Hierdoor zal je op lange termijn dus voor de rest van je leven hetzelfde rondje blijven doen zonder enige progressie, oftewel het kan wat saai worden. 

 

Krachttraining heeft juist tal van mogelijkheden, het aantal oefeningen en intensiteiten is ontelbaar. Hier kan je letterlijk voor de rest van je leven mee vooruit. Ik train zelf al meer dan 10 jaar en kan nog steeds progressie boeken en uitdaging vinden. Ook hier is het weer, als je de trainingsprincipes kent kan je eindeloos doorgaan. 

 

Conclusie: Egym of krachttraining

Wat is nou beter? Ik vind dat er sowieso nooit 1 ding per definitie beter is. Doe wat voor jou op de lange termijn werkt. Het is beter om 2 keer per week Egym te doen voor een jaar dan af en toe een keer functioneel trainen met een halfbakken schema. Consistentie levert altijd het meeste op. 

 

Het grote voordeel van de Egym is vooral dat het makkelijk en laagdrempelig is. Hierdoor is het voor de niet sporter een goede manier om te starten. Vervolgens kent het wel zijn beperkingen in progressie, functionaliteit en diversiteit. 

 

Krachttraining is daarentegen wat lastiger om mee te starten. Het vereist een goede trainer/coach of veel leeswerk/youtube voordat je zelfstandig op een goede manier kan beginnen. Maar wanneer je dit eenmaal door hebt dan heeft het profijt voor de rest van je leven. Het is (mits juist ingezet) het meest optimale voor spiergroei, fitheid, gezondheid en zelfredzaamheid. Je kan eindeloos variëren en progressie boeken en de kans op verveling is het kleinst. 

 

Een kleine tip voor de mensen die geen ervaring hebben met sporten, geen tijd hebben om zich te verdiepen in fitness en geen mogelijkheid hebben op een trainer: 

Start met 6 maanden Egym, bouw je belastbaarheid op en wordt comfortabel in de sportschool. Maak na 6 maanden de overstap naar het functionele trainen. Kies voor 4-5 oefeningen zoals een squat, romanian deadlift, bench press, pull down, row en verdiep je hier in de uitvoering. Desnoods lees je wat van onze blogs tijdens je rondje Egym 😉 Zo kan je zorgen voor een veilige, laagdrempelige start, maar heb je alsnog de voordelen van het functionele trainen op de lange termijn. Maak een kennismakings- afspraak

Voor jouw eerste afspraak op weg naar een gezondere leefstijl of meer informatie over onze diensten.