Training

Fysieke klachten door je kantoorbaan

De 4 meest voorkomende lichamelijke klachten op kantoor

Bij het dagenlang op kantoor zitten in een vaste houding komen natuurlijk klachten voor. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 57% van de mensen met een kantoorbaan fysieke klachten heeft of heeft gehad.

Overzicht werknemers met klachten

Andere klachten die veel voor kunnen komen zijn oververmoeidheid, oogpijn en migraine. Dit heeft vaak een directe relatie met je stress en spanningsboog. Dit zijn vaak klachten die beter op te lossen zijn via een therapeut, in overleg met een bedrijfsarts kan je een passend traject vinden. Sporten kan helpen om stress en spanning te verminderen, maar als de oorzaak niet wordt aangepakt is het dweilen met de kraan open. 

 

Waarom je hier iets aan wil doen!

De oplossing ligt vrijwel altijd aan de voorkant, voorkomen is overigens beter dan genezen. Nu is het probleem dat vooraf iets doen, omdat er misschien een kans is dat je later klachten krijgt, erg moeilijk gaat. Daarom vinden wij het belangrijk dat je op de hoogte bent van de gevolgen van het niet doen, en de voordelen van het wel doen. 

Klachten die je ontwikkeld vanuit je kantoorbaan hebben vaak permanente gevolgen. Nekklachten kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een overgevoeligheid voor hoofdpijn, iets waar je de rest van je leven beperkingen van kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan lange autoritten, tv-kijken of lezen. Hetzelfde geldt voor de rug, iets wat 20-30 jaar lang beschadigt kan niet altijd weer gerepareerd worden. Het kan dus best betekenen dat wanneer je niets doet, je later klachten krijgt waar je niet volledig van af kan komen. 

Zelfs in het geval dat je dans mag ontspringen hebben alle onderstaande tips nog effect. Ze zorgen voor een verminderde kans op een burn-out. Ze verbeteren je fitheid waardoor je langer alles kan blijven doen. Je krijgt een verhoogd energieniveau en je humeur zal een stuk beter zijn. Ook weer fijn voor je collega’s 😉

 

Hoe ontstaan klachten van kantoorwerk?

Inrichting van je kantoor

Als je veel uren spendeert achter je bureau kan een goed bureau met passende stoel een hoop schelen. Een rustige positie voor je rug en schouders voorkomt onnodige stress op de gewrichten. 

 

Inactiviteit

Wanneer je continu in een inactieve status zit zowel tijdens werk, als in je pauzes en in je vrije tijd zal je spiermassa afnemen. Een verminderde spiermassa zal gepaard gaan met een verminderde fitheid en energieniveau. Door inactiviteit raak je dus sneller vermoeid, hierdoor heb je weinig energie over na een werkdag. Daarnaast zorgt spiermassa voor stabiele en beschermde gewrichten zoals de schouders, elleboog en rug. Wanneer die spiermassa hier afneemt, in combinatie met het vele zitten, is het logisch dat je op termijn schade krijgt. 

 

Te weinig houding wisselen

Iets wat nog veel onderschat wordt is te lang spenderen in een vaste houding. Zelfs wanneer je bureau, je stoel en je tafels ergonomisch in orde zijn kan je nog klachten krijgen. Een deel hiervan is te verwijten aan te lang in een vaste houding zitten. Er is geen beste manier van zitten, het beste is wisselen in hoe je zit en staat. Zo voorkom je dat het lichaam een bepaalde richting op gaat vormen en spieren asymmetrisch worden. Een goede stoel helpt zeker, maar het lost niet het probleem volledig op.

 

Belasting : Belastbaarheid

Een ander aspect wat onderschat wordt is de balans tussen je belasting en belastbaarheid. In dit geval is de belasting de druk op je schouders, nek, onderrug en je belastbaarheid de tijd die je gewrichten lichte druk aankunnen. De belasting is vaak moeilijk te verminderen, je kan niet zomaar minder gaan werken. Je belastbaarheid daarentegen is prima te vergroten. Door gerichte functionele krachttraining kan je je belastbaarheid verhogen. Hierdoor kan je prima volledig voorkomen dat je fysieke klachten krijgt. 

 

Wat kan je doen aan lichamelijke klachten door kantoorwerk?

Het is absoluut mogelijk om de klachten zowel te voorkomen als grotendeels op te lossen. Wij doen dit continu met mensen zowel vanuit de bouw als vanuit kantoorwerk. Recent hebben wij Melis mogen helpen om zijn rug op een functionele manier sterker te maken. Binnen 6 maanden waren de klachten zo goed als verdwenen. Het probleem zat hem hier ook in de verhouding van de belasting : belastbaarheid. We hebben samen zijn belastbaarheid verhoogd en herstel gemonitoord. Na 6 maanden was dit voldoende opgebouwd om verder te gaan op onderhoud. 

Lichamelijke klachten op kantoor

 

Belastbaarheid verhogen

De belastbaarheid van je lichaam is de hoeveelheid belasting die je lichaam aan kan. Dit is dus iets wat te beïnvloeden is. Je belastbaarheid wordt bepaald door je slaap, stress, getraindheid, spiermassa, conditie, mobiliteit en voeding. Er is op allerlei vlakken wat aan te doen, het heeft vaak ook correlatie met elkaar. Al met al zorgt een gezondere levensstijl i.c.m. krachttraining dus voor een maximale belastbaarheid.  

 

Ergometrie

Hiervoor verwijs ik met alle liefde door naar de specialisten op dit gebied. Zij kunnen jou voorzien van een passende stoel en bureau. Let wel dat alleen de belasting vermindert. Het wil niet zeggen dat dit voldoende is om de klachten te verhelpen. Het kan dus prima zijn dat je alsnog je belastbaarheid moet verhogen. 

 

Vaker van houding wisselen

Als er iets is waar ons lichaam niet voor is gemaakt is het in een vaste houding zitten. We zijn gemaakt om te bewegen. Het maakt dus niet zo heel veel uit hoe je zit, het gaat erom dat je wisselt van houding. Zittend werken, schuiven van houding, staand werken, op een kurk of op een bal. Het maakt niet zo super veel uit als je je houding maar afwisselt.  

 

Bewegen in je pauzes

Iets wat gelukkig steeds meer wordt gedaan is een korte wandeling maken tijdens je pauzes. Buiten het feit dat frisse lucht goed voor je is, draait het in dit verhaal vooral om het bewegen en uit je vaste houding komen. Je heupen, schouders en rug hebben beweging nodig. Een korte wandeling kan zowel door het pand als buiten. Probeer dit elke pauze even snel te doen, 5 minuten is al beter dan blijven zitten. 

 

Waarom is het rendabel om mee te denken als werkgever?

Dit stukje is zowel voor werkgevers als werknemers. Er is een gezamenlijk belang om je belastbaarheid te verhogen en je belasting te verlagen. Hoe belastbaarder een werknemer is, hoe minder ziekteverzuim er zal zijn, minder kans op langdurige uitval en een kleinere kans op burn-out gerelateerde klachten. 

Helaas kon ik geen specifiek overzicht vinden van de gevolgen van zittend werk, maar wel van werk in zijn totaliteit. Dit geeft een inzicht in de hoeveelheid geld, maar ook tijd en ongemak kunnen voortvloeien uit ongezonde werknemers:

Fysieke arbeidsbelasting 2020

 

Waar komen die kosten dan vandaan?

 

Doorbetaling salaris

Een werknemer die een hernia krijgt zal naar verwachting een aantal maanden tot zelfs jaren niet tot niet volledig kunnen werken. Hij zal eerst moeten opbouwen in uren om zijn belastbaarheid te vergroten. Elke maand voor de eerste 2 jaar kost deze werknemer 70% van zijn bruto salaris. 

 

Overname werk

9 van de 10 keer moet zijn werk ook worden overgenomen. Voor de ene functie is dit zeer makkelijk en heb je geen extra kosten. In het slechtste geval moet je iemand gaan opleiden, wat extra kosten meebrengt. Of nog erger, je kan niemand vinden. Dit kan als gevolg hebben dat je stagnatie van je productie krijgt en dus omzetverlies. 

 

Verzuimbegeleiding en re-integratie

Bij grote ingrepen zowel fysiek als mentaal is soms begeleiding nodig in het herstelproces. Daarnaast is het bedrijf ook verantwoordelijk voor het re-integratie traject wat ook weer kosten en tijd met zich mee brengt. Kortom, je wil altijd voorkomen dat je hier in terecht komt.

 

Hoger toekomstig risico

Als iets in het lichaam kapot is gegaan geeft dit vaak een permanent risico. In het geval van een hernia geldt: 10% van de mensen die geopereerd is aan hun hernia krijgt opnieuw een hernia. Betreft een burn-out: 65% van de mensen die een burn-out heeft gehad ervaart een terugval. 

Oftewel, met 1 keer betalen als werkgever ben je er dus vaak niet. Des te belangrijker om is meer vanuit de voorkant te gaan doen. Want in dit geval is het vele malen aantrekkelijker om vooraf kosten te maken dan achteraf. Zowel voor tijd, productie, kosten als tevredenheid onder werknemers.

 

En waarom zou krachttraining hier bij helpen?

Ik ga absoluut niet verkondigen dat krachttraining elk probleem volledig oplost. Wat ik wel weet is dat werknemers met een hogere belastbaarheid een stuk meer kunnen hebben, zowel fysiek als mentaal. Je kan het risico op uitval dus daadwerkelijk doen afnemen. Naast risico zal een fittere medewerker ook een hogere efficiency hebben. 

Krachttraining werkt preventief tegen burn-out gerelateerde klachten en stress. Krachttraining versterkt de gewrichten. Krachttraining verbetert je functionaliteit. Een hogere spiermassa versnelt het herstel nadat toch klachten opgetreden zijn. Krachttraining kan ook super zijn om klachten te verhelpen na re-integratie. En dit zijn slechts de voordelen voor het houding- en bewegingsapparaat. Krachttraining biedt ook nog is voordelen voor alle ziektebeelden, je hart, je hormoonbalans, stressbestendigheid en ga zo maar door. 

 

Bronnen

Overzicht onderzoeken klachten houding en bewegingsapparaat

Overzicht leeftijd en werkverzuim t.o.v. bewegingsapparaat klachten

Factsheet TNO onderzoek

Maak een kennismakings- afspraak

Voor jouw eerste afspraak op weg naar een gezondere leefstijl of meer informatie over onze diensten.