Training

Een druk leven combineren met een gezonde leefstijl

We worden met z’n allen steeds drukker en drukker, des te ouder je wordt hoe meer tijd een beperking begint te worden. Als jij het gevoel hebt dat tijd de beperking is om gezond te leven dan moet je vooral verder lezen. Alles is kort en bondig om je waardevolle tijd niet te verspillen.

 

Waarom een gezondere leefstijl?

Waarom zou je je hier überhaupt druk over maken? De simpelste reden is de preventieve werking tegen zo goed als elk ziektebeeld, denk aan diabetes, artrose, COPD, obesitas, gewrichtsproblemen, hart- en vaatziektes. Al deze aandoeningen zijn er nog niet, maar kunnen wel komen door een ongezonde leefstijl. Misschien ken je wel mensen in je omgeving met dit soort ziektebeelden, als dat het geval is dan weet je ook het ongemak hiervan. En tuurlijk wil je mooie dingen doen in je leven, maar hier hoeft je gezondheid niet onder te lijden. Het is soms goed om te beseffen wat een ongemak dit op latere leeftijd (40+) kan gaan veroorzaken en hoeveel tijd en geld dit je gaat kosten.

Wil jij graag hulp bij het behalen van jouw doelstelling? Neem dan een kijkje bij ons Personal Training aanbod.

 

Starten met je doelstelling

Het moeilijkste kan soms zelfs de eerste stap zijn. Het beginnen en tijd vrij maken is erg moeilijk. Je weet niet goed waar je moet beginnen, wat je moet gaan doen en wanneer je het moet gaan doen.

Begin daarom stap voor stap. Iets wat iedereen kan doen is gezonder eten. Je hoeft niet meteen alles tegelijk te doen. Besteed bijvoorbeeld eerst is 8 weken aan gezonde gewoontes op het gebied van voeding. Wanneer dit is gelukt kan je de vervolgstap nemen naar 30 minuten wandelen 2 maal per week. En zo kan je blijven uitbouwen afhankelijk van je doelstelling en beschikbare tijd.

Besteed niet teveel tijd aan cijfertjes in het begin, focus je vooral op het proces en niet op de quick fix. Uiteindelijk is wat je wil behalen ook iets wat je voor de rest van je leven wil vasthouden.

 

Trainen tijdens de drukte

Tijd is voor het trainen vaak een excuus, dit is omdat het niet structureel wordt ingepland. Een aantal tips om het makkelijker te maken:

➔ Hou je target laag en realistisch, het is beter om elke week 2 keer te gaan dan de ene week 4 keer en de volgende week 1 keer. Zo behoud je een goede structuur.

➔ Plan het in op een tijd die over het algemeen rustig is qua mails en telefoongesprekken. Dit verschilt per persoon, het kan bijvoorbeeld zijn dat je om 7:00 gaat trainen omdat om 9:00 iedereen op werk begint.

➔ Maak de afspraak ‘non-négociable’ dit houdt in dat je de afspraak niet mag verzetten voor andere afspraken. Je gaat niet met jezelf overleggen om het te verschuiven, maar je commit elke week aan deze 2 uren.

➔ Maak gebruik van supersets, hierdoor kan je je trainingstijd opschorten. Een training van 30 minuten kan net zo effectief zijn en is soms makkelijker in te plannen.

➔ Zorg dat alles klaar is om te beginnen, elimineer elk excuus. Zorg dat je je sporttas klaar hebt en dat je eventueel spullen mee hebt om na de training te douchen en gelijk weer aan het werk te gaan.

➔ Schakel een trainer in die alles voor je uitzoekt, het uitzoeken en uitwerken van plannen kost enige tijd om goed te doen. Door dit uit te besteden behaal je wel het gewenste resultaat zonder veel tijd kwijt te raken. Daarnaast kan een trainer je helpen met de non-négociable afspraken.

Plannen

 

Tips voor je voeding

Het stukje voeding zou in theorie qua tijd het makkelijkste zijn, maar het is juist tijd wat zorgt voor de ongezonde voeding. Door de drukte zoek je makkelijke voeding en neem je geen tijd om je eten voor te bereiden. Dit ook gelijk het punt om je voeding op orde te krijgen terwijl je een bezet leven leidt: voorbereiding. Hieronder een aantal tips om je te helpen:

➔ Bereid s’avonds je voeding voor de volgende dag alvast voor, smeer vast je broodjes en leg deze in de koelkast, kook eventueel wat eitjes en leg je fruit en kwark vast klaar.

➔ ‘eentonig’ voedingspatroon, ze zeggen altijd eet gevarieerd en ja hier is ook wat voor te zeggen. Gevarieerd eten zorgt ervoor dat je alles binnenkrijgt qua vitamines en mineralen. Voor sommige mensen kan het echter veel voordeliger zijn om elke dag (afgezien van het avondeten) hetzelfde te eten. Eventuele tekorten kan je nog opvullen met vitamine pillen.

➔ Kies voor voeding met weinig voorbereidingstijd. Denk aan brood met mager vleeswaar, kwark, fruit, rauwe groenten en eventueel kant en klare maaltijden voor het avondeten. Er zijn tegenwoordig veel sites waar je gezonde diepvries maaltijden kan halen die goed smaken.

➔ Eet minder vaak en grotere porties met een hoge verzadiging. Het is makkelijker om 3 keer per dag 15-30 minuten vrij te plannen voor een grote maaltijd dan continu kleine dingen eten. Het andere voordeel is dat bij de juiste productkeuze je deze 3 maaltijden kan eten tot je goed vol zit. Deze verzadiging zou dan lang genoeg moeten aanhouden tot je volgende eetmoment.

➔ Drink voldoende water, 2-4L water op een dag helpt met de verzadiging en is iets wat je de hele dag door kan doen.

 

Slaap

1 van de belangrijkste gezondheidsaspecten is slaap, dit zorgt er letterlijk voor dat je lichaam herstelt en opnieuw oplaadt. Zie het als je telefoon die elke avond aan de oplader gaat, sla je een keer over dan komt die energie tekort aan het einde van de dag. Je lichaam werkt niet anders. Het is zelfs bewezen dat mensen die slechter slapen eerder dood gaan. Nog niet overtuigd? Slaap heeft een negatieve werking op je efficiency, hierdoor krijg je dus netto over een hele dag ook minder werk gedaan. Wat simpele tips voor een beter slaapritme:

➔ Zoek een vaste slaap- en waaktijd, door een vast ritme in je slaap is het makkelijker om het aantal uren te halen. Je bent zo sneller uitgerust en je valt makkelijker in slaap.

➔ Probeer minimaal 7-7,5 uur slaap per nacht te halen.

➔ Schakel blauw licht uit op al je elektronische apparaten.

➔ Zorg dat je genoeg natuurlijk licht krijgt overdag, zo komt je lichaam makkelijker in zijn slaapstand.

Maak een kennismakings- afspraak

Voor jouw eerste afspraak op weg naar een gezondere leefstijl of meer informatie over onze diensten.